Opdrachtgever 
Ipse de Bruggen

Projectteam
Dijk&co Landschapsarchitectuur
Stedenbouwkundige:
Scope Spatial Stratigy
Architect:
KOW Architecten

Datum
september 2020 – april 2023

Status 
uitgevoerd

Het project Muggenlaan van Ipse de Bruggen in Nieuwveen is onderdeel van de grote transformatie van het terrein en de gebouwen. Ipse de Bruggen biedt zorg en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. In Nieuwveen biedt Ipse de Bruggen verschillende soorten zorg aan op een landgoed van 40 hectare. In de toekomst zullen er op dit landgoed een aantal gebouwen gesloopt en vervangen worden. De stedenbouwkundige visie van Scope Spatial Stategy vormt de basis voor de omvorming. Deze toekomstvisie bestaat voornamelijk uit het structureren van de ontsluitingsstructuur en het opdelen van de infrastructuur voor de verschillende gebruikers.

Het project Muggenlaan bestaat uit de nieuwbouw van twee woningblokken voor verschillende woongroepen en is ontworpen door KOW architecten. Onze opdracht richt zich op de binnentuin, het inpassen van een groot parkeerterrein, een eerste aanzet maken voor ‘de boulevard’ die over het gehele landgoed loopt en de zones direct om de woonblokken.

Belangrijke uitgangspunten voor het ontwerp waren het opnemen van de bestaande bomen, het gebruiken van bijzondere beplanting, het inpassen van de bestaande waterpartij en het maken van een goede aansluiting met de omgeving. De bewoners en de facilitaire dienst van het landgoed zijn beide gebaad bij een goede inrichting. Op het terrein worden allerlei vormen van fietsen en karren gebruikt dus het was belangrijk om het terrein goed beloopbaar en ‘befietsbaar’ te maken; dus geen gekke hoogte verschillen, duidelijke routes en veel ruimte voor het parkeren van al deze vervoersvormen.

Het plan bestaat uit een voorzone die bruikbaar is voor de verschillende facilitaire diensten en de bewoners, een binnentuin opgedeeld voor de verschillende woongroepen en de boulevard.

Dit het eerste deel van de boulevard wat die uitgevoerd wordt, en vormt daarmee het uitgangspunt voor het vervolg van de boulevard zowel in vormgeving als in materiaalgebruik. Deze moet toegankelijk zijn voor taxi’s en de bevoorrading maar mocht zeker geen infrastructurele uitstraling krijgen. We hebben ingezet op een vormgeving waarbij veel ruimte is voor verschillende verblijfsvormen en beplanting. De functies in de bestaande bebouwing aan de overzijde, zoals het restaurant, sluiten goed aan bij dit nieuwe profiel. Grote plantvakken met meerstammige heesters en kleine bloeiende bomen geven de boulevard een prettig beeld en sfeer. Om de beplanting te beschermen tegen het intensieve gebruik van de boulevard zijn er verhoogde zitranden aangebracht.

De overgangszone richting de grote vijver krijgt een inrichting passend bij de langzame verkeersstromen die gebruik maken van deze ruimte. De entrees van de woningen liggen aan deze zijde waardoor ook hier de taxi’s voorlangs moeten kunnen rijden en ruimte hebben om stil te staan. De relatie met de vijver is verbeterd door de nieuwe steiger, tevens is er voor gezorgd dat de bewoners niet per ongeluk in het water kunnen belanden. De beplanting speelt hierin een belangrijke rol, daarnaast krijgt de beplanting meer ecologische kwaliteit die goed aansluit bij de waterpartij.

De binnentuin tussen de woonblokken is opgedeeld in vier verschillende delen voor de verschillende groepen die in de woonblokken wonen. De benodigde hekweken worden in hagen geplaatst om zo bij te dragen aan het groene karakter. Daarnaast hebben we een groot aantal bomen en beplanting aangebracht om hitte stress te verminderen. De begeleiders van de verschillende groepen hebben wensen opgehaald bij de bewoners zodat we deze in de binnentuin konden verwerken. De wens voor terrassen, speelobjecten en flexibel gebruik hebben we allemaal in de tuin kunnen brengen waardoor het ontwerp niet alleen functioneel is maar ook gedragen en gewaardeerd wordt door de gebruikers.